Praktijk voor Healing en Bewustwording
M. Woensdregt. Fysiotherapeut, Healer, Coach

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints worden in de volksmond vaak spierknopen genoemd. Eigenlijk zijn het zeer lokale verkrampingen in spieren en de hun omhullende vliezen (fascie) waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Deze spierknopen zijn door de huid voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes. Wanneer je er flinke druk opgeeft, kan dit een uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam. Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan en altijd min of meer op vaste plaatsen. Vaak is de oorzaak overbelasting of een trauma (bijvoorbeeld een operatie of ongeluk), maar ook te weinig beweging, stress of slechte voeding kunnen leiden tot het ontstaan ervan.

Het uitstralingsgebied

Elk triggerpoint heeft een specifiek pijnuitstralingsgebied, dat in veel gevallen een ander gebied bestrijkt dan de plek van het triggerpoint zelf. Een triggerpoint in de kleine bilspier, kan een pijn veroorzaken, die voelbaar is tot in de enkel. En veel spanning in de schouder, kan leiden tot hoofdpijn of een pijnlijk en lam gevoel in de onderarm. Zo zijn er tal van voorbeelden over dit fenomeen. Elk triggerpoint heeft dus een uniek pijnpatroon dat soms totaal andere lichaamsdelen bestrijkt. Door deze kennis blijken een hoop 'vage' pijnklachten nu wel verklaarbaar en behandelbaar.

Behandeling van triggerpoints

  • Myo-fasciale release technieken. Dit is een benadering waarbij fascie met zachte of stevigere technieken soepel gemaakt wordt. Het zijn 100% veilige en pijnvrije 'soft-tissue'- technieken, bestaande uit manuele technieken. Fascie is het samenstel van vliezen waarmee alles in het lichaam met elkaar verbonden is. Triggerpoints maken onderdeel uit van de fascie die in en om spieren ligt.
  • Koelen in combinatie met rekken. Deze techniek staat ook wel bekend als spray-en-stretch. Hierbij wordt een koude spray op de huid gespoten. Direct hierna wordt de betreffende spier op rek gebracht waardoor triggerpoints gedeactiveerd worden. Dat kan ook m.b.v. ijsblokjes.

Terug